// 18.6.2018

Nieuwe filterstandaard – EN ISO 16890

/Files/Billeder/Billeder/Nyhed/Filterstandard-intro.jpg
Filters voor ventilatie moeten vanaf 1 juli 2018 beantwoorden aan de nieuwe filternorm EN ISO 16890, die EN 779:2012 vervangt. Alle Airmaster-installaties die vanaf 1 juli besteld worden, zullen daarom geleverd worden met filters in overeenstemming met de nieuwe norm EN ISO 16890. De filters moeten gemarkeerd worden volgens de nieuwe richtlijnen.
 

De nieuwe filternorm wordt ingevoerd met inachtneming van de toekomstige algemene filternorm die door iedereen moet worden nageleefd. 

De nieuwe EN ISO 16890-testmethode concentreert zich op de afmetingen van de deeltjes die kunnen opgevangen worden. De oude testmethode hield enkel rekening met het filtervermogen, zonder aandacht te besteden aan het soort deeltjes dat gefilterd werd. Op die manier wordt een meer overzichtelijke vergelijking met deeltjesuitstoot in andere verbanden mogelijk.

In tabel 1 wordt aangegeven hoe de oude classificaties (zie EN 779:2012) vergeleken worden met de nieuwe classificaties (zie EN ISO 16890). Men kan de oude classificatie niet rechtstreeks naar de nieuwe classificatie vertalen, maar in tabel 1 staat aangegeven hoe Airmaster de twee classificaties ten opzichte van elkaar ziet. 

EN ISO 16890 maakt gebruik van nieuwe beschrijvingen, waarbij de efficiëntie van de filtering geclassificeerd wordt ten opzichte van de grootte van de deeltjes.

PM1, PM2,5, en PM10 geven de grootte van de deeltjes aan in µm, waarbij 10 µm het grootste deeltje en 1 µm het kleinste deeltje is. Vóór PM wordt er een e geplaatst (ePM) die de efficiëntie van het filtratievermogen aangeeft voor de deeltjesgrootte, die in % wordt aangegeven. Zo kan bijvoorbeeld een filter die voldoet aan de ISO ePM1 eisen (>55%), meer dan 55% van de deeltjes met een grootte van 1 µm opvangen.

Er komen nieuwe productnummers voor alle filters en filtersets.

Alle documentatie wordt doorlopend geactualiseerd om de filters volgens de nieuwe filternorm aan te geven.

Figuur 1 - Deeltjegrootte bij normaal voorkomende atmosferische luchtverontreiniging.

Bron:  Danvak, Grundbog Varme- en klimateknik (Basisboek voor verwarmings- en klimaattechniek), derde uitgave.


 
Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Loop belangrijke informatie over binnenklimaat, producten en nog veel meer van Airmaster niet mis. Meld u nu aan!